De lockdown duurt voor de BSO’s nog even voort helaas. PPINK organiseerde intervisiemomenten met pedagogisch professionals over de dagelijkse ‘lasten’ van een lockdown (in de kinderopvang). Uit deze ‘Aan tafel met PPINK’-sessies kwamen twee onderwerpen steeds terug:
- Wat doe je als je niet op de groep staat en thuis invulling moet geven aan je werktijd?
- Hoe onderhoud je de contacten met kinderen en ouders?
Er kwamen volop handige tips naar voren die we graag met je delen. We hebben ze in drie categorieën gezet.
Kennisverbreding/-verdieping:
- Verbreed je kennis door het lezen van boeken, volgen van webinars, kijken van inhoudelijke vlogs, luisteren van podcasts e.d.
Een vervolgstap hierbij is om te kijken wat je er zelf op jouw locatie mee kunt. Wat is ervoor nodig? Wat zou er nog geregeld moeten worden?
En ook: welke kennis is handig om te delen met je collega’s. - De coachingsgesprekken kunnen nu rustig (digitaal) gevoerd worden. Misschien heeft je coach nog goede boekentips voor je?
- Bestudeer de inrichting van jullie groepsruimte. Is de inrichting en zijn de materialen goed afgestemd op de leeftijd en achtergrond van de kinderen?
- Ga op zoek naar nieuwe, uitdagende materialen en activiteiten.
Contact met kinderen en ouders:
- Neem contact op met de ouders of probeer een beeldbel-afspraak te maken, zodat de kinderen je ook zien. Ouders hebben het druk omdat ze ook moet werken. Dus maak hiervoor een afspraak met ouders, eventueel ’s avonds.
- Stem af met de ouders: waar hebben ze wel of geen behoefte aan? Wat kan je doen binnen de maatregelen?
- Activiteiten (evt. met materialen) langsbrengen bij kinderen en ouders. Zodat de ouder invulling heeft om iets te doen met de kinder(en). Of iedere week stay@home-activiteiten verzinnen en mailen.
- Foto’s delen.
- Filmpjes/vlogs maken van bijvoorbeeld een boek dat je voorleest, of een poppenkastspel (kan je ook live doen. De ouders een link sturen en wie wil logt in).
- Zet een speurtocht uit voor de kinderen in de omgeving van het kinderdagverblijf/bso.
- Denk aan de kinderen die jarig zijn tijdens de lockdown. Breng een kaartje langs (of stuur dat op), of maak een feestpakketje met slingers. Op de bso kunnen misschien de kinderen een kaartje langs brengen bij de jarige?
- Voor de oudere bso-kinderen kan je wekelijkse challenges maken die ze moeten filmen en opsturen.
- Maak een escaperoom voor de kinderen.
- Bied de mogelijkheid dat de kinderen op een bepaalde tijd op Zoom kunnen met de professionals, zo zien ze ook de andere kinderen nog.
- Maak voor de ouders een lijst van educatieve apps en boekentips.
- Maak een quiz voor de kinderen.
Contact met collega’s:
- Probeer contact te houden met collega’s. Is er nog een collega thuis aan het werk? Misschien kunnen jullie samen wandelen en ideeën bespreken?
- Of ga digitaal aan de slag met (een deel van) het team met punten die jullie graag eens verder uitgewerkt zouden zien.
- Doorloop met elkaar de PPINK-escaperoom. (Schrijf je in voor onze gratis PPINK-nieuwsbrief en wij mailen je de inloggegevens.)
Conclusie van de sessies was: probeer steeds oog te hebben voor de situatie van een ander. Of het nu een kind, ouder of collega is. Iedereen heeft zijn ding in deze periode.
En ook: DENK IN MOGELIJKHEDEN! WAT KAN WEL?
Heb jij nog een waardevolle tip die je aan dit lijstje wilt toevoegen? Mail ons op info@ppink.nl of laat een bericht achter op www.facebook.com/PPINKberoepsvereniging of www.instagram.com/beroepsvereniging_ppink.