In het kader van kennisdeling heeft PPINK een boekenrubriek, genaamd Lezen met PPINK. Pedagogisch professionals en coaches lezen op ons verzoek een kinderboek of vakliteratuur. Daarna geven zij hun mening. Vinden zij het een aanrader of niet? Lees hun recensie!
jan 2023
Ilse en Geran zijn beiden pedagogisch professional bij kinderopvang Kiboekoe. Ze zijn werkzaam op de verticale groep met kinderen van 0 tot 4 jaar. Voor PPINK ‘testen’ ze de prachtig getekende materialen van HÖNGRY. Dit is een Belgisch merk dat kinderen op een fantasievolle manier meer in contact brengt met groenten en fruit.
Het boek ‘Gaan met die banaan’ gaat over:
Verschillende soorten fruit en groente. Bij ieder stuk fruit of groente staat een stukje tekst op rijm. Het silhouet van de stukken fruit staat op de pagina ernaast afgebeeld, dit nodigt kinderen uit om kleuren te benoemen.
Het boek ‘Brock ’n roll’ gaat over:
Freddie de broccoli, die de hoofdpersoon is. Freddie maakt avonturen mee, samen met zijn vriendjes. Zo maakt hij het bont, gaat hij schaatsen en viert hij zijn verjaardagsfeest.
Memoryspel ‘Bananasplit’:
Het memoryspel bevat verschillende soorten getekende groenten en fruit die zijn doorgesneden en die kinderen spelenderwijs weer bij elkaar moeten zoeken. Met de 3 extra kaarten ‘mes’, ‘mixer’ en ‘fruitspies’ geef je het spel voor oudere kinderen een extra uitdaging.
Wat kan je met de materialen in de praktijk?
– ‘Gaan met die banaan’ vinden wij passend bij alle leeftijden. Er staan duidelijke en herkenbare plaatjes in het boek. De tekst is kort en dat is prettig voor de 0 tot 4 jarigen. We hebben gemerkt dat de kinderen van 3 tot 12 jaar meer ingaan op de emoties die in het boek voorbij komen. En ook zorgden de kleuren voor discussie onder de kinderen. Is de watermeloen nu rood of roze?
– ‘Brock ’n roll’ vinden wij passend bij kinderen van 3 tot 12 jaar. Deze verhalen zijn wat langer en de fantasie van kinderen wordt in dit boek meer geprikkeld. De kinderen in deze leeftijd waren heel betrokken tijdens het voorlezen.
– Het memoryspel ‘Bananasplit’ vonden de kinderen van 3 jaar erg leuk en grappig. Het extra spelelement (waarbij je 3 speciale kaarten inzet) bleek voor de 4 tot 12 jarigen een mooie toevoeging. Zo kun je het spel voor meerdere leeftijden gebruiken. Heel handig!
Op onze socials vind je tot 12 februari 2023 een toffe winactie met deze 3 HÖNGRY-items
dec 2022
Inge van Boxmeer, werkzaam bij Ons Kindbureau als pedagogisch beleidsmedewerker/coach en opleidingscoördinator las het boek ‘Speel’ van Nathalie de Martelaere
‘Het boek reikt je handvatten aan om samen met kinderen leuke, creatieve activiteiten uit te voeren die ietwat out of the box zijn, met oog voor het sensopatische aspect en de natuur. In het eerste gedeelte krijg je inzicht in de theorie achter het spel. Wat doet spelen met kinderen? De schrijver neemt je mee in de wereld van sensopathisch spel als breinboost en hoe je looseparts in kunt zetten thuis, in de opvang of onderwijs. Hoe kun je ontdektafels en lichttafels vullen en de kinderen prikkelen en nieuwsgierig maken en tegelijkertijd de natuur naar binnen halen? In het tweede gedeelte vind je allerlei activiteiten met speeltips die je op weg helpen om zelf alternatieven te verzinnen. De activiteiten zijn verdeeld in handige rubrieken. Je krijgt recepten om bijv. speeldeeg te maken met natuurelementen, natuurlijm en allerlei andere tips om de natuur en huis en tuin materialen in te zetten voor optimaal speelplezier. Het mooie vind ik dat ze vooral focust op het proces en niet op resultaat. Ze neemt je mee in het proces hoe je oudere kinderen kunt laten nadenken hoe ze iets kunnen ontwikkelen. In het boek staan ook qr-codes voor sjablonen die je gratis kan afdrukken. Dit boek zou bij iedereen die met kinderen werkt op de boekenplank moeten staan. Je krijgt inspiratie om slim te spelen, te ontdekken en samen met kinderen te verwonderen. Zoals Einstein zegt: “Het werkelijke kenmerk van intelligentie is niet kennis, maar verbeeldingskracht”. Vaak hoor ik pedagogisch medewerkers zeggen: “Ik ben niet creatief”. Zij bedoelen dan vooral dat ze niet goed zijn in knutselen of tekenen. Vergeet die gedachte. Creativiteit is meer dan dat. Creatief denken moeten we stimuleren bij kinderen. Het boek ‘SPEEL’ geeft je concrete handvatten.’
nov 2022
Jolanda van Mulken, pedagogisch beleidsmedewerker en pedagogisch coach bij De Kinderhaven dook in het boek Pistoia, Een cultuur van het jonge kind geschreven door Anna Lia Galardini, Donatella Giovannini, Sonia Lozzelli, Antonia Mastio Maria, Laura Contini en Sylvie Rayna.
‘Pistoia is een stad in Italië waar het jonge kind (0-6 jaar) in de gemeenschap wordt gezien als een belangrijke burger: ‘werken voor de allerkleinsten betekent werken aan iets groots’. Zowel in Italië als daarbuiten is er veel belangstelling voor deze werkwijze, die ongeveer 50 jaar geleden begon.
De pedagogisch professionals van de voorschoolse voorzieningen en de basisschool werken samen en passen hun pedagogisch raamwerk voortdurend aan op basis van ervaring, uitwisseling en ontmoeting. Ze zijn allemaal pedagoog (academisch geschoold) en spreken dezelfde ‘taal’. De pedagogische processen worden gedocumenteerd in woord en beeld, om de kinderen ‘zichtbaarder’ te maken en hun vaardigheden te benadrukken. Er worden voorbeelden genoemd op welke manier ze dit doen.
Ook de volgende aspecten komen aan bod in het boek:
– De aandacht voor de waarde van de inrichting van de ruimte. De ruimte de zogenaamde ‘derde opvoeder’ zien ze als een belangrijke leer- en ontmoetingsplek voor kinderen en ouders.
– Ouderparticipatie. Kinderopvang biedt gezinnen bescherming tegen gevaren van isolement, eenzaamheid en individualisme. Er wordt omschreven op welke manier ouders met hun kinderen welkom worden geheten en een onderdeel worden van de gemeenschap.
– Verbonden zijn met de omgeving hoort ook bij de werkwijze. Het uitgangspunt is dat kinderen zich moeten kunnen bewegen in de wereld om hen heen, zowel in als buiten de stad.
Ik heb het boek met veel interesse gelezen en ik zal deze informatie zeker gaan gebruiken in mijn werk. Dit boek benadrukt voor mij hoe belangrijk en volwaardig jonge kinderen zijn, hoe belangrijk het werk in de kinderopvang is. De kinderopvang werkt aan iets groots.’
Met grote dank aan uitgeverij SWP die naast het recensieexemplaar ook nog een winactie mogelijk maakte. Meer info op de socials van PPINK.
okt 2022
Miranda Bron, ambassadeur gezonde kinderopvang en coördinator bij Ska Kinderopvang, las deze maand het boek ‘Het geheime dagboek van Professor Grutjes en het supersoepjesmysterie’ van Debbie van Osch-Voorhaar.
‘In het boek wordt op een toegankelijke manier geschreven over voeding en wat dat doet met je lijf. Geen saaie bladzijden met ellenlange teksten, maar leuke illustraties, afwisselende schrijfstijlen en herkenbare plaatjes. Doordat het door een professor geschreven is, wekt het bij kinderen nieuwsgierigheid. Er zit spanning in, en ook veel humor. Ook de grappige woorden als poepseltjes, wel alle kippestrontjes nog an toe, potjankaassouflé maken het boek voor kinderen heel aantrekkelijk.
Het boek bevat veel voorbeelden die je dagelijks tegenkomt. Dat is fijn want geen kind zit te wachten op informatie over eiwitten, vetten en koolhydraten. Ben ervan overtuigd dat ze na het lezen van dit boek, of het luisteren ernaar, veel informatie onthouden. En dan heb je volgens mij als schrijver je doel bereikt!
Dit boek leent zich uitstekend om voor te lezen op de bso, en daarna met de kinderen er verder op in te gaan. Bijv. over de vetten in een ei of avocado. Wij pakten het erbij en ze mochten het bekijken, voelen en proeven. Of over mevrouw Windjes die drolletjes onderzoekt. Wat een onderwerp voor de jongste bso-kinderen! Geweldig! Hoe ziet jouw poep er uit? En hoe ziet het er uit als je rode bietjes hebt gegeten? Wij hebben de kinderen op de bso bietjes laten eten en ze de volgende dag gevraagd wat dat deed met hun ontlasting. Uiteraard hebben we ouders hierover geïnformeerd. Voor de oudere kinderen, leest het heerlijk weg en wordt het bij ons vaak uit de kast gepakt.’
Enthousiast geraakt over dit boek? Voor PPINK-leden is een mooie ledenvoordeelactie op dit boek. Je vindt meer informatie op ons ledenplatform Insite.
Geen lid van PPINK? Je bestelt het boek hier!
aug 2022
De recensie van deze maand is van Inge van Riet. Zij is pedagogisch professional bij tiener-BSO de Sharks en beleidsmedewerker activiteiten bij Kindercentrum ’t Kickertje. Inge las ‘Rouw bij kinderen en jongeren – Over begeleiden van verliesverwerking’ van Mariken Spuij.
‘Dit boek is een praktische en toegankelijke gids voor iedereen die rouwende kinderen (inclusief baby’s en kinderen) en jongeren wil steunen. Het is prettig en duidelijk geschreven, alsof de auteur een bekende is. De inleiding geeft duidelijk weer wat je kunt verwachten en dat je ook in een willekeurig hoofdstuk kan beginnen. Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting. Ook vind je er vragen en oefeningen voor ouders en professionals die je kunnen helpen om na te gaan of het kind zich veilig voelt, vertrouwen krijgt in zichzelf, het leven en de toekomst en bijvoorbeeld realistisch leert denken na verlies.
Door het boek werd ik bewuster van rouw bij kinderen in hun ontwikkeling. Als je als professional te maken hebt met een situatie waarin een kind rouwt, geeft het boek structuur voor je eigen gedachten en woorden. Het rouwende kind geeft aan wanneer deze behoefte heeft aan aandacht over het rouwproces. Of dit nu praten is of in spelvorm, zolang je het rouwen maar niet uit de weg gaat of het rouwproces stagneert. Het communiceren met je collega’s over het proces is ook van belang én tot slot nog een algemene wijsheid die ook hier opgaat; alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je voor kinderen zorgen.’
————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-
juli 2022

‘Mijn naam is Evelien Huizing. Ik ben pedagogisch professional en werk 2 dagen in de kinderopvang op een 1-4 jaar groep. Daarnaast werk ik ook nog 2 dagen als leraarondersteuner op een basisschool, waarvan 1 dag bij de kleuters. Voor die leeftijd is dit boek ook zeker geschikt.
Het interactieve boek Blindebeest – Welk dier heb ik hier? van Tjitske Akkerman gaat over een aap die een spel verzint met een blinddoek om. Hij probeert te herkennen welk dier voor hem staat. Op de volgende bladzijde wordt het hele dier getoond. Aap, giraf, olifant, zebra en de neushoorn hebben veel plezier in het spel. Maar ze moeten oppassen voor de tijger… Uiteindelijk is er maar 1 winnaar! Wie zou dat zijn?
Door de levensechte illustraties van Ido Remi Weijers leren de kinderen spelenderwijs iets over de verschillende dieren en hun zintuigelijke vermogens, zoals de slechte ogen van neushoorn of de goede oren van zebra. De kinderen kunnen mee raden welk dier het is.
Een nieuwe vorm van voorlezen. Je krijgt gegarandeerd de aanleiding tot een stimulerend gesprek met de kinderen. Ook de kinderen die nog wat moeite met de taal hebben, herkennen vrij snel het dier. De kinderen bleven enthousiast, ze wilden hem meerdere keren lezen.’
Met grote dank aan uitgeverij SWP die het boek ter beschikking stelde. Zelf het boek bestellen kan via deze link.
juni 2022

Mogen we je voorstellen aan Hanna van Holsteijn? Zij is specialistisch pedagogisch professional bij Fier BSO+, een gespecialiseerde bso die opvang biedt aan kinderen van 4 t/m 12 jaar met een extra ondersteuningsbehoefte. Hanna las het boek Taalontwikkelingsstoornissen bij het jonge kind (0-8 jaar) van Bernadette Sanders. Lees hier haar recensie:
In het boek is erg veel informatie terug te vinden, waardoor je een breder en duidelijker beeld krijgt van taalontwikkelingsstoornissen en wat er allemaal bij komt kijken. Persoonlijk vond ik de vele tips over hoe hiermee om te gaan als pedagogisch medewerker op de groep zeer prettig. Hoewel er ook hoofdstukken tussen zitten die minder interessant/passend zijn voor pedagogisch medewerkers zoals ‘vroegtijdig signaleren’ en ‘diagnostiek en observatielijsten’. Ik denk dat het boek ook voor pedagogisch beleidsmedewerkers/coaches heel waardevol is. Er kan zoveel informatie gedeeld worden met de pedagogisch medewerkers.
Mocht je meer willen weten over taalontwikkelingsstoornissen en geïnteresseerd zijn in (veel) praktische tips die je kan toepassen op je groep, dan is dit boek een aanrader! Ik heb zelf al veel van de tips/technieken toegepast op mijn groep. Het handige is dat je niet hoeft te weten of een kind een taalontwikkelingsstoornis heeft of niet. Je kan deze tips toepassen voor alle kinderen die naar jouw idee baad kunnen hebben bij deze technieken.”
Boek aanschaffen? Klik hier: Taalontwikkelingsstoornissen bij het jonge kind (0-8 jaar) | Uitgeverij LannooCampus Nederland
maart 2022

Anna de Lange, senior pedagogisch professional bij Tinteltuin en algemeen bestuurslid bij PPINK, beroepsvereniging voor pedagogisch professionals, recenseerde het boek Vraag het de Pedagoog van Marieke Grijpink en Annemiek Waage.
‘Vraag het de pedagoog is een denk- en doeboek waarin vragen vanuit de praktijk worden behandeld zodat je over je vakgebied gaat nadenken.
De vragen die worden behandeld zijn uit de praktijk en heel herkenbaar. Naast de vragen en antwoorden vind je opdrachten en verdiepende vragen en quotes die je aan het denken zetten. Het is een goed middel om in te zetten als je in gesprek wilt gaan met je collega’s. De antwoorden worden op een manier geschreven die zelfreflectie bevordert, je gaat nadenken over je eigen werkwijze en krijgt inzicht in hoe je in gesprek kan gaan met je collega’s.
Het boek is overzichtelijk en handzaam, leuk om door te bladeren. Zodra je gaat lezen weet je dat de schrijfsters weten waar ze het over hebben en heb je steeds van die “oh ja” momenten en wil je doorlezen.
Nadat ik het boek had gelezen, heb ik het meegenomen naar mijn werk en daar in de koffiekamer gelegd, wat leuke gesprekken met mijn collega’s opleverde. Mede door de open manier van schrijven, zet het aan tot denken. In de inhoudsopgave staan de hoofdstukken met bijbehorende pagina’s. De hoofdstukken hebben de naam van een woord dat in de vraag voorkomt. Sommige vragen zijn hierdoor direct duidelijk. Bijvoorbeeld: Bijten, Huilen, Agressie. Er zijn ook hoofdstukken waarvan de vraag een andere omschrijving heeft, bijvoorbeeld: Poesje Ellen, 5 dagen. Daar moet je eerst lezen om erachter te komen waar het over gaat.
Ik heb erg genoten van het boek en ik zal het nog regelmatig bij het teamoverleg als inspiratie ter hand nemen.’
Het boek kost €15,- excl. verzendkosten. Bestellen doe je door een mailtje te sturen naar bestelling@professioneelopvoeden.nl
Dank aan Marieke Grijpink en Annemiek Waage die het boek beschikbaar stelden
februari 2022

Deze maand bespreekt Marijke Schuurkes, pedagogisch coach en voorzitter PPINK-bestuur, het boek ‘Een dag in de babygroep’ geschreven door Hedie Meyling.
‘Ik was heel benieuwd naar de opbouw van het boek, want hoe kon je nu een heel boek schrijven over 1 dag op een babygroep?.
Ik heb het met veel interesse gelezen. Herkenbaar was het zeker, dit is wel echt de praktijk. Toch werd ik halverwege het boek een beetje kriegel, steeds maar die gesprekjes en alle tijd nemen. Dat is in mijn ogen echt niet haalbaar op de groep. Nergens in het boek gaat de telefoon omdat een ouder nog informatie wil of komt een collega op de groep met een vraag. Er worden geen schriftjes geschreven of met een app gewerkt. Dat zijn toch taken die de hele dag voorkomen.
Het mooie van het boek vond ik uiteindelijk dat je meer inzicht krijgt over de ontwikkeling van de baby. In grote lijnen weet je dat wel, maar nu gekoppeld aan voorbeelden uit de praktijk gaat het nog meer leven. Ik kende de visie van kinderarts/pedagoog Emmi Pickler grofweg, maar nu snap ik beter waar haar ideeën vandaan komen, vooral het waarom ze iets wel of niet doet.
Conclusie, het is een fijn boek om te lezen, geen moeilijk taalgebruik, duidelijke uitleg en ondersteuning met plaatjes. Een boek dat elke professional die met baby’s werkt zou moeten lezen om ideeën op te doen.
Ook kan de beleidsmedewerker/coach hier volop inspiratie uit halen voor de coachingsgesprekken.
En ja, de dag doorbrengen zoals in het boek beschreven staat, zal niet makkelijk zijn, maar je kunt er zeker dingen uit meenemen en meteen toepassen.’
Dank aan uitgeverij SWP die het boek beschikbaar stelde.
januari 2022

Voor onze eerste boekrecensie geven we graag het woord aan Willeke: ‘Hallo allemaal! Mijn naam is Willeke van Berkel en ik ben werkzaam als pedagogisch professional bij kdv Bij Boer Dolf. Wat leuk dat ik iets mag vertellen over ‘Nóg een keer – Voorlezen met Kleintje Beer’. Dit boek viel erg in de smaak bij de peuters bij ons op de groep. De verhaaltjes zijn kort, grappig en erg herkenbaar bij de kinderen. Wie wil er nu niet brandweerman/vrouw worden, of geheimpjes hebben met oma of naar de kinderboerderij gaan. Dit boek nodigt uit om kinderen n.a.v. een verhaal te laten vertellen over eigen ervaringen en om dingen te doen. Bij het verhaal over jarig zijn hebben we in een kringgesprek besproken wat er bij jarig zijn hoort, wat zou je graag willen krijgen als je jarig bent etc. Het verhaal over verstoppen in hun geheime hut nodigde uit om zelf hutten te bouwen. De illustraties zien er vrolijk en vriendelijk uit en geven ook ruimte voor fantasie. Elk verhaaltje wordt afgesloten met een bijpassend liedje. In de kinderopvang zijn de liedjes bekend en worden ze door de kinderen heerlijk meegezongen.We gaan het boek zeker met veel plezier nog vaker lezen!’
Met dank aan Uitgeverij Leopold die het boek beschikbaar stelde!