Een dag aan de slag in de kinderopvang

Welkom bij onze campagne ‘Een dag aan de slag in de kinderopvang’. Ouders, en de personen die verantwoordelijk zijn voor beleid, toezicht en wetenschap achter de kinderopvang worden hierbij gevraagd om een dag(deel) stage te lopen in de kinderopvang. Met deze challenge wil PPINK aandacht vragen voor de inhoud én de waarde van het vak van de pedagogisch professional in de kinderopvang.

Vlog 14: IJsbrand Jepma, onderzoeker bij Sardes en betrokken bij de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang

‘Op vrijdag 22 september ging ik een dag(deel) aan de slag bij de peutergroep van Humankind-vestiging De Kraal. Wat een geweldig inkijkje heb ik gehad. Eerst een fijn ‘pedagogisch’ gesprek met onder meer de regiopedagoog, pedagogisch coach en 2 pedagogisch professionals. Daarna de peutergroep op onder begeleiding van de zeer ervaren pedagogisch professional Marianne Leurs. Het hoogtepunt voor mij persoonlijk was het interactief voorlezen uit Dikkie Dik. De kinderen vraten de verhaaltjes! Kortom, een topstage met bevlogen professionals die werkelijk alles uit de kast halen om de kinderen en elkaar op optimale wijze te laten ontwikkelen. Als dank voor het warme welkom heb ik pedagogisch coach Elisa van Leeuwen een exemplaar van mijn boek ‘Wat leert mijn kind bij jullie?’ overhandigd.’

Bekijk hier het verslag van IJsbrand Jepma!

Vlog 13: Ype van der Meer, senior beleidsmedewerker directie Kinderopvang ministerie SZW

‘Wat een leuke en leerzame dag bij Partou Konijn in Leiden, mijn geboortestad! ’s Ochtends word ik hartelijk ontvangen door Esther en voorgesteld aan de collega’s met wie ik die dag ga meelopen. Bij binnenkomst op de groep krijg ik direct een stuk of vier voorleesboeken in mijn handen geduwd door de kinderen – aan de slag! Tussen het voorlezen en spelen door kijk ik goed om me heen. Ik was erg onder de indruk van de structuur die de pedagogisch professionals weten aan te brengen in de dag, zonder de kinderen al te veel te sturen in hun spel. Het was ook interessant om van de pp’s en Esther te horen tegen wat voor dilemma’s zij aanlopen. Dankzij deze meeloopdag is ‘kinderopvang’ voor mij echt gaan leven – super belangrijk voor iedereen die in Den Haag met dit onderwerp aan de slag gaat. Veel dank Esther en collega’s!’

Bekijk hier het verslag van Ype van der Meer!

 

Vlog 12: Gaëlle Blok, woordvoerder Brancheorganisatie Kinderopvang (BK)

‘Ik was vooral benieuwd hoe een dag van een pedagogisch coach in de kinderopvang eruit ziet. En ik had geluk, want ik mocht meelopen met de pedagogisch coach van het jaar: Carolien Libert! Ik was blij verrast te zien hoe veelzijdig en belangrijk haar werk is. Carolien ziet de kinderen echt voor wie ze zijn. Ze observeert ze en middels spel maakt ze contact. En dan helpt zij de pedagogisch professionals op weg om de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren en te begeleiden op de groep. Ik ga regelmatig op werkbezoek en of de organisaties nu klein of groot zijn, profit- of non-profit; het gaat om de liefdevolle opvang. Dat zag ik ook hier weer: de warme en betrokken pedagogisch professionals die me honderduit vertelden over hun expertise. Dank je wel Carolien en alle collega’s bij Les Petits!’

Bekijk hier de vlog van Gaëlle Blok!

 

Vlog 11: Fonda Sahla, Tweede Kamerlid D66

De ontwikkeling van kinderen is van onschatbaar belang, en dit kan alleen worden gerealiseerd door toegewijde pedagogisch professionals die met hart en ziel hun beroep uitoefenen. Hierdoor profiteren kinderen optimaal en kunnen ze een vliegende start maken in het leven. Mijn ‘dag aan de slag’ met PPINK was een zeer waardevolle ervaring. Het was super interessant om de perspectieven van de pedagogisch professionals bij Kinderopvang ZON! in Den Hoorn op te halen en wat ik heb opgehaald neem ik zeker weer mee. We hebben deze professionals hard nodig en door te erkennen hoe waardevol hun werk is, kunnen we weer anderen inspireren om ook te kiezen voor dit prachtige vak.’

Bekijk hier de vlog van Fonda Sahla!

 

Vlog 10: Jacqueline van den Hil, Tweede Kamerlid VVD

‘De hoge kwaliteit van de kinderopvang in Nederland is een groot goed. Daar hoop ik in de politiek ook aan bij te dragen. Om goed de vinger aan de pols te houden zijn dit soort challenges als ‘Een dag aan de slag’ zo belangrijk. De praktijk drukt je met de neus op de feiten als het gaat om knelpunten maar ook zeker als het gaat om het ervaren van puur plezier; bijvoorbeeld als je ziet hoe de kinderen door jouw toedoen stappen maken in hun ontwikkeling. Pedagogisch professionals hebben een prachtvak. Ik heb genoten bij Bam!’

Bekijk hier de vlog van Jacqueline van den Hil!

 

Vlog 9: Thibaut Coenegracht, onderzoeker/adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut

‘Mijn dag aan de slag in de kinderopvang was bij Kanteel in Den Bosch, locatie Kindcentrum Boschveld. Voor mijn werk bij NJi ben ik veel op afstand met kennis bezig en deze uitdaging zorgde ervoor dat ik midden in de praktijk terechtkwam. Ik heb in het onderwijs als gedragswetenschapper met kinderen gewerkt en ook wel eens voor de klas gestaan, maar dit is weer iets heel anders. Het is hard werken, je moet veel tegelijk in de gaten houden en echt van alle markten thuis zijn. Gelukkig werd ik erg goed begeleid door de professionals van Kanteel. Deze ervaring liet me goed zien hoeveel we van pedagogisch professionals verwachten. Je bent op zoveel niveaus met kinderen bezig in dit werk, en hebt daarmee een grote rol in hun ontwikkeling. Daar zou veel meer waardering voor mogen zijn.

Bekijk hier de vlog van Thibaut Coenegracht!

 

Vlog 8: Annerieke Franssen, MT-lid directie Kinderopvang ministerie SZW

Annerieke is bij de afdeling Kinderopvang van SZW eindverantwoordelijk voor ‘Kwaliteit, Toezicht en Veiligheid’.  

“Ik heb een ochtend meegelopen bij de agrarische kinderopvang De Speuldeel in Witteveen (Drenthe). Deze opvang is gelegen op een actief boerenbedrijf met legkippen en akkerbouw. De kinderen hebben alle ruimte hier. Ik ben onder de indruk van hoe het team op elkaar ingespeeld is en hoe goed ze de kinderen kennen. We hebben mooie gesprekken gevoerd over wat de pedagogisch professionals zo leuk vinden aan het vak en waar ze soms tegenaan lopen. Dit is een plek waar mensen met heel veel plezier werken.”

Bekijk hier de vlog van Annerieke Franssen!

 

Vlog 7: Simone de Geus, destijds clustercoördinator directie Kinderopvang ministerie SZW

Simone de Geus hield zich als clustercoördinator directie kinderopvang Ministerie SZW bezig met de kwaliteits- en veiligheidseisen die gelden in de kinderopvang.

“Mijn dag aan de slag bij KindeRdam met pedagoog Simon Hay was een mooie en waardevolle ervaring. Ik vind het belangrijk om ervaringen uit de praktijk mee te nemen in mijn dagelijks werk en deze doe je natuurlijk het best op door mee te lopen. Hoogtepunten waren voor mij de bevlogenheid van de pedagogisch professional toen ze met elkaar in gesprek gingen bij de themabijeenkomst en daarbij ook keken naar wat beter kon. Ook het meedoen aan de oefening van de pedagogisch beleidsmedewerker vond ik heel interessant. Hierbij werd op eenvoudige wijze het belang van echte materialen voor de ontwikkeling van kinderen duidelijk. Complimenten voor iedereen met wie ik kennis heb gemaakt en die me meegenomen heeft in hun werkzaamheden.”

Bekijk hier de vlog van Simone de Geus!

 

Vlog 6: Loes Ypma, voorzitter Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK)

Loes Ypma houdt zich als voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang bezig het met positioneren van de maatschappelijke kinderopvang.

“Wat heb ik een fantastische dag gehad bij  kindcentrum Het Baken (Ska kinderopvang) in Nijkerk. Als je meedraait zie je van dichtbij hoe goed er over alles wordt nagedacht en hoe heerlijk deze plek is voor kinderen om samen veilig te kunnen spelen. Tijdens mijn stagedag besefte ik me meer dan ooit hoe veelzijdig het beroep van pedagogisch professional is, hoe alert en multitaskend je hiervoor moet zijn. Hoewel dit beroep veel van je vraagt, geeft het je, naast heel veel plezier, nóg iets heel bijzonders: de kans om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Een privilege, wat mij betreft!”

Bekijk hier de vlog van Loes Ypma!

 

Vlog 5: Stephanie Roos, plaatsvervangend afdelingshoofd directie Kinderopvang ministerie SZW

Stephanie Roos meldde zich ook aan voor PPINK’s Dag aan de Slag in de kinderopvang. Bij kinderopvang 2Samen in Den Haag, locatie 2Koninkjes, liep ze mee bij de baby’s en peuters.

“Het was voor mij een zeer waardevolle ervaring om een dag mee te lopen in de kinderopvang. Het geeft veel inzichten voor het beleidswerk waar wij ons dagelijks mee bezig houden, onder andere gericht op het verminderen van de werkdruk en arbeidsmarkttekorten in de kinderopvangsector. Met de pedagogisch professionals heb ik kunnen spreken over hoe ze omgaan met de verantwoordelijkheid en de werkdruk die hun vak met zich meebrengt. Het is me nog meer duidelijk geworden hoeveel dit beroep van je vraagt. Je kunt het niet even half doen. Ik hoop dat ik nog vaker de kans krijg een dag mee te lopen in de kinderopvang.”

Bekijk hier de vlog van Stephanie Roos!

 

Vlog 4: Charlotte Hamer, beleidsmedewerker directie Kinderopvang ministerie SZW

Charlotte Hamer is beleidsmedewerker bij SZW. Zij houdt zich bezig met verschillende onderwerpen op het gebied van kwaliteit van en toezicht op de kinderopvang. 

“Ik heb erg uitgekeken naar mijn dag aan de slag bij kinderdagverblijf 2Penselen in Den Haag. Vanuit de kantoor-comfortzone de praktijk in was best spannend, maar vooral heel leuk en leerzaam! Dankzij deze mogelijkheid heb ik een beter beeld gekregen van het vak pedagogisch professional en van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ik mocht meelopen met pedagogisch professionals die hun vak echt heel goed verstaan, daar heb ik veel bewondering voor! Ik heb genoten en kom graag nog een keer terug”, aldus Charlotte.

Bekijk hier de vlog van Charlotte Hamer!

 

Vlog 3: Willeke Eikmans, directiesecretaris directie Kinderopvang ministerie SZW

Bij het ministerie SZW is Willeke Eikmans directiesecretaris. Zij ondersteunt het managementteam door vergaderingen voor te bereiden, zorgt dat acties en afspraken worden opgevolgd en houdt planningen bij.

Best een verschil met het werk van pedagogisch professional in de kinderopvang! Willeke ging aan de slag bij Kober kinderdagverblijf Betje Beer in Breda. Willeke: “Ik heb een hele leuke middag gehad. Wat me vooral opviel was de rust die op de groep heerste. Eigenlijk ging alles heel natuurlijk en relaxed. De professionals straalden veel rust en geduld uit. Dat was mooi om te zien. We hebben ook goede gesprekken gevoerd waarom ze voor dit werk gekozen hebben, wat ze er leuk aan vinden en wat ze eventueel zouden willen veranderen. Ik heb nu een nóg beter beeld van het beroep.”

Bekijk hier de vlog van Willeke Eikmans!

 

Vlog 2: Myrte van Gurp, directeur beroepsvereniging PPINK

De tweede vlog die je kunt bekijken is van onze eigen Myrte van Gurp. Zij heeft ruime ervaring in de kinderopvangbranche. Toch was het alweer even geleden dat ze echt meedraaide op de groep. Myrte over haar ervaringen bij kinderopvang Zo aan de Dortmundstraat in Nieuw-Vossemeer: “Met eigen ogen heb ik weer kunnen zien dat kinderopvang vakmanschap is. Het was zo leuk om een dag mee te kijken in het leven van jonge kinderen, en te zien hoe goed pedagogisch professionals inspelen op hun ontwikkeling. Het is belangrijk dat iedereen beseft dat de tijd van louter luiers verschonen en liedjes zingen ver achter ons ligt. Petje af voor alle bevlogen pedagogisch professionals!” 

Bekijk hier de vlog van Myrte Van Gurp!

 

Vlog 1: Tuncay Uyanik, directeur Kinderopvang ministerie SZW

Directeur Kinderopvang van het ministerie SZW Tuncay Uyanik vlogde als eerste over zijn ervaringen. Hij liep mee met de pedagogisch professionals van kinderopvang 2Zwanen in het Haagse Ypenburg. Uyanik: “Ik wist al dat de pedagogisch professionals belangrijk en ook zwaar werk doen en na deze ochtend ben ik helemaal doordrongen van het belang van hun werk. Het was zo mooi om wat langer de tijd te hebben en te zien hoe de kinderen spelenderwijs van elkaar leren en hoe de pedagogisch professionals de kinderen daarin ondersteunen.”

Bekijk hier de video van Tuncay Uyanik!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————-

Meer weten over onze campagne? Lees hier ons persbericht.

Wil je je als organisatie aanmelden om een ‘stageplek’ te bieden voor Een dag aan de slag in de kinderopvang? Mail ons via info@ppink.nl