Diana leert door


Wat zijn we blij met onze blogger/vlogger Diana! Sinds september 2021 doet ze voor PPINK verslag van haar nieuwe studie-avontuur. Naast haar BSO-werkzaamheden volgt ze namelijk de deeltijd HBO-opleiding ‘Ad PEP’. Dit jaar rondt ze haar opleiding af. Haar recente vlogs vind je op onze socials Instagram en Facebook.

 

Scroll helemaal naar beneden voor een introductie van Diana.  


 

DEEL 2 nov-2022

Gemotiveerd deel 2 in

De dagen en dus ook weken vliegen voorbij.
En zo ook de eerste periode!
Ik kijk terug op een vluchtige start van het schooljaar met mooie resultaten.

De tweede periode is in volle gang.
En deze staat in het teken van Ontwikkeling jonge kind (VVE) met verdieping van techniek & natuur, beeldende vorming, muziek en drama. Andere vakken zijn ouderbetrokkenheid, HBO-er op de groep en ik mag verder met de volgende stap van mijn onderzoek.

Ik moet wel zeggen dat ondanks dat ik onwijs gemotiveerd ben om het af te maken, ik stiekem wel uitkijk naar het afronden.
Hoe lekker zou het zijn als ik in juli mijn diploma in ontvangst mag nemen!
Nog even volhouden ?

———————————————————————————————————————————————————————————–

DEEL 1 sept-2022

Het nieuwe studiejaar is al weer lang en breed begonnen. Bekijk hier Diana’s vlog over haar vorderingen!

 

———————————————————————————————————————————————————————————–

DEEL 18: week 27-2022

Het zit erop!

­Ik scroll vandaag door mijn blogs heen, waarin ik jullie mee heb genomen in mijn 1e jaar van de deeltijdopleiding Ad PEP.

Terugkijkend naar de periode van augustus tot nu kan ik zeggen dat het een intens en enerverend schooljaar was! Soms voelt het als een eeuwigheid en andere momenten lijkt het als de dag van gisteren dat ik gestart ben met de Ad PEP.

Inmiddels is alles ingeleverd en heb ik ook alle cijfers binnen: ik kan met trots zeggen dat het eerste studiejaar met 60 studiepunten volbracht is. Wat een opluchting!

Ik heb geluk gehad dat ik tijdens dit schooljaar bij KinderRijk een nieuwe functie mocht invullen als programmamaker, waarbij ik naast mijn groepswerkzaamheden mijzelf ook mag bezighouden met planmatig werken, modules ontwikkelen, een presentatie geven aan collega’s, input aanleveren voor de nieuwsbrieven voor collega’s. Allemaal werkzaamheden die van mij vragen dat ik over de grenzen van mijn dagelijkse werkzaamheden en vakgebied heen kijk. Dit zijn werkzaamheden waar ik ergens na de opleiding hoopte mee te starten. Super dat ik nu al deze kansen kreeg. En ideaal dat ik deze ervaringen al mee kon nemen en kon beschrijven hoe dat van invloed is geweest op mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Deze studie zie ik dan ook echt als een cadeau aan mijzelf. En daar ga ik volgend jaar vrolijk mee verder.

De lijst van wat ik allemaal geleerd heb dit jaar is eindeloos. Mocht je daar nieuwsgierig naar zijn, of andere vragen hebben over de deeltijd Ad PEP opleiding, stuur me een mailtje op info@ppink.nl of stuur me via FB of IG een DM op DDinmotion.

PPINK dank voor het platform dat jullie mij geven. Tot eind augustus iedereen!  


DEEL 17: week 22-2022

Help… keuzestress!

In het tweede studiejaar van de AdPep volg je de richting ‘Educatief specialist’ wat meer gericht is op 4-12-jarigen óf ‘Jonge kind specialist’ wat gericht is op 0-7-jarigen. Waarbij educatief zich meer richt op de didactische kant en jonge kind meer pedagogisch is.

Wat moet ik kiezen? Hier liggen mijn twijfels:

  • Heb ik de goede doelgroep op mijn werkplek te pakken om mijn opdrachten te kunnen doen wanneer ik kies voor educatief specialist? Op de BSO is er geen schools karakter. Zal ik hiervoor op de basisschool uren moeten maken om hier invulling aan te geven?
  • Als ik voor jonge kind specialist ga wil ik ook graag de VVE module met een certificaat afronden. Dan moet ik buiten mijn BSO- en programmamaker-werkuren een dagdeel per week op de HDO meedraaien om mijn praktijkuren aldaar te maken.

Om de keuze wat meer richting te geven heb ik lijstjes gemaakt per studierichting, waarom ik voor een bepaalde richting zou moeten/willen kiezen (zie afbeelding).Ik voel dat ik een kinderopvanghart heb en geen onderwijshart. Ik ben wel heel nieuwsgierig naar het onderwijs maar daar ligt niet mijn passie.

Ik heb zoveel liefde voor het werken met kinderen dat ik het een moeilijke keuze vind, het feit dat ik nieuwsgierig ben naar alles wat met de ontwikkeling van kinderen heeft zit mij in de weg bij deze keuze. Maar omdat ik vanuit mijn hart werk, en uit mijn kernkwaliteit bevlogenheid ook naar voren komt, kies ik voor……………. ‘Jonge kind specialist’.

NB: Op het moment dat ik deze blog schrijf is de deadline nog niet verstreken: ik kan jullie nog niet vertellen of ik alles op tijd in heb geleverd ?!  


DEEL 16: week 20-2022

Hoe houd ik alle ballen in de lucht?

Nu ik dit zo schrijf, denk ik: ‘Ja hoor, stop er nog een extra bal bij!’ Ik ben al een dag over de deadline van PPINK heen! Gelukkig is mijn publiek geduldig ?

Mijn probleem is dat ik alles zo leuk vind om te doen; het studeren, werken, ontwikkelen van nieuwe projecten, bloggen voor PPINK. En daarnaast natuurlijk ook gewoon mijn eigen leven als moeder, echtgenoot, vriendin, dochter, ect. En -nee- zeggen vind nou eenmaal lastig.

Om toch inzicht te krijgen in de tijd die ik wel beschikbaar heb, ben ik al een tijdje bezig met plannen en opknippen in taken. En deze taken verdeel ik over de week in mijn planner.

Al eerder schreef ik over het boek ‘Goed werk (Schultz, 2021)’, waarin ik heb gelezen over het aanleren van nieuwe gewoontes en over plannen.

Door te plannen krijg ik inzicht in mijn tijd die ik beschikbaar hebt. En weet ik of ik ja of nee tegen iets kan zeggen. Zo word mijn leven niet beheerst door keuzes die ik lastig vind om te maken, maar geeft mijn planning mij houvast en inzicht in de tijd die ik werkelijk heb. Ik verdeel het over studie, werk en privé.

Als eerste plan ik tijd voor mijzelf in. Het lijkt een extra ‘last’ die erbij komt omdat het tijd vraagt, maar wanneer ik ook tijd voor mijzelf inplan geeft het mij ook weer lucht om ruimte te maken voor nieuwe dingen.

Zo heb ik ook een escape ingebouwd waarin mijn hoofd even op pauze mag. En ik iets anders mag van mijzelf. Gevaar hiervan is natuurlijk wel dat het geen uitstelgedrag moet worden ?.

De losse taken die in mijn takenlijst staan, doe ik verdeeld over blokken die ik inbouw gedurende de dag. Zo kan ik als ik heel productief ben (in plaats van DRUK) extra taken doen omdat ik tijd over houd. Dat geeft mij weer extra ruimte en lucht.

Zoals gezegd dit stuk voor PPINK stond niet op mijn prio lijst, vandaar dat het buiten de deadline is geschoten. Excuses hiervoor, tot de volgende keer. Dan vertel ik jullie of ik alles op tijd heb ingeleverd…. Aan de ingeplande tijd zal het niet liggen, wel aan de norm waaraan ik moet voldoen van mijzelf!  


DEEL 15: week 13-2022

Voor en na de toets https://youtu.be/-MNwlGRj7Ao  


DEEL 14: week 10-2022

Kernkwadrant, huh wat!?!?!? 

Om zicht te krijgen op mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling krijg ik bij het vak Studieloopbaanbegeleiding de opdracht om een kernkwadrant te maken.

Een kernkwadrant is een overzicht waarin jij je sterke en zwakke punten weergeeft. Ofwel je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.

Bij het omschrijven van je kernkwaliteit is dat iets waar jij van nature goed in bent. Let op: hoe je bent en niet hoe je doet.

Als je jouw kernkwaliteit overdrijft dan kom je vanzelf uit op je valkuil. En krijg je vervolgens ook helder wat je uitdaging ofwel leerdoel wordt. Recht tegenover je kernkwaliteit staat je ‘allergie’. Meestal ben je allergisch voor iemand die te veel heeft van jouw uitdaging.

In mijn geval is een van mijn kernkwaliteiten mijn ‘gedrevenheid’, als je dat overdrijft, kom je uit bij de valkuil ‘over je eigen grenzen gaan’. Dan is ‘beter grenzen aangeven’ mijn uitdaging. De allergie zit bij mij dan ook in passiviteit. Wordt het een beetje helder voor je hoe het werkt?

Vervolgens ga je in gesprek met anderen (studiegenoten in mijn geval) over je persoonlijke kernkwadranten. Deze feedback ontvangen en geven is heel verhelderend, en samen kom je tot goede vragen die soms confronterend zijn maar je helpen om goed naar jezelf te kijken. Mooi ook hoe in mijn groepje de kwaliteit van de ene studiegenoot de valkuil is van de ander.

Op youtube staat dit filmpje dat kort maar krachtig het kernkwadrant uitlegt:

(3) Kernkwadrant uitleg en voorbeelden (2021) – YouTube

Ik vind het een fijne manier om goed en kritisch naar mijzelf te kijken. Misschien helpt het jullie ook om samen met je collega’s te kijken waar uitdagingen liggen. Of om allergieën/ irritaties die spelen binnen het team helder te krijgen en daar meer begrip voor te hebben onderling.

Laten jullie weten wat jullie van dit model vinden?


DEEL 13: week 6-2022

SMART helpt me op alle fronten

Mijn laatste bericht (vlog) ging over mijn CGI, de mondelinge afsluiting van het eerste semester. Hoewel de cijfers van die periode nu langzaam binnen druppelen kan ik het officiële cijfer nog niet delen. Het zal ergens rond de 7.5 zijn. Niet slecht toch?

De deadline voor het inleveren van cijfers is eigenlijk verstreken maar er kampen veel docenten met ziekte en drukte, dus de deadline is wat opgeschoven.

Wel balen, ik wil graag verder qua ontwikkeling en proces en daarvoor heb ik ook mijn verslagen met de feedback nodig. Zo weet ik of ik daarop door kan pakken of terug moet schakelen. Kortom, verder werken aan mijn professionele doelen. De doelen zoals gesteld moeten SMART zijn. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Doelen in kleine stukjes opknippen. Ik merk dat ik dat heel moeilijk vind. Al besef ik mij ook dat we vaak te grote doelen stellen en er vaak niets (of weinig) van terecht komt. Zijn wij mensen niet vaak te groots en meeslepend bezig? Dit lijkt naast de professionaliteitsontwikkeling ook een levensles.

Gek als dit misschien klinkt merk ik dat het oefenen met SMART maken van doelen in het dagelijks leven helpt, ook voor bijv. het huishouden en de boodschappen.

Als ik iets in huis wil doen, maak ik het specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Eigenlijk doe ik dat al van nature kom ik achter. Maar door het te benoemen met de SMART-techniek herken ik hoe ik het kleiner kan maken.

Zo kunnen de kleine onbenullig lijkende dingen je dus helpen in je studiewerk. Mooi om te zien hoe alles met elkaar in connectie staat.

 


 

DEEL 12: week 4-2022

Spannende dag vandaag https://youtu.be/GItJnwjriL8

 


 

DEEL 11: week 2-2022

HELP! Online presenteren!

In mijn laatste blog vertelde ik jullie over mijn presentatie over interactievaardigheden. Omdat de docent ziek was werd de presentatie een weekje opgeschoven. Geen punt zou je denken, maar toen kwam de lockdown. Overschakelen naar online onderwijs. Oeps, een presentatie voor de klas is best even slikken, maar online presenteren is voor mij ook geen gesneden koek.

Een powerpoint delen met video en audio? Mijn twijfel sloeg weer toe, kan ik dat wel? Wat als er iets misgaat? Doet mijn wifi het wel? Kan ik mijn klasgenoten zien tijdens het presenteren? Je leest het al… de beren op de weg dienden zich direct aan.

Helemaal ingericht in mijn thuiskantoortje zat ik klaar, presentatie standby en inloggen maar! Zo gek om te doen. Eigenlijk ging het best goed. Ik kon zelf niemand zien, dus kreeg geen energie van de kijkers. Dat vond ik wel jammer. Vinden ze het boeiend? Hoe is de non-verbale communicatie van mijn docent?

Toen ik klaar was met mijn verhaal zei mijn docent: ‘In de pocket, Diana’. Dat gaf mij weer vleugels en motivatie om met de deadline in mijn nek door te pakken op de rest van de opdrachten en verslagen.

Ik mag dit semester afronden met een Criterium Gericht Interview op dinsdag 18 januari. Hierin vertel je over je doorgemaakte ontwikkeling en wat je leerdoelen zijn voor het tweede semester. Daarover zal ik de volgende keer uitgebreid verslag doen.

Vraagje aan jullie. Zal ik dat in blog- of vlogvorm doen?

Groetjes Diana  


 

DEEL 10: week 50-2021

Aan de slag met interactievaardigheden 

Bij aanvang van deze periode verheugde ik mij al op dit vak. Bij KinderRijk werken wij namelijk volgens de 6 interactievaardigheden. Destijds heb ik door omstandigheden de officiële certificering niet ontvangen dus nu extra blij met deze module in de studie.

Ik neem jullie even mee naar de zes interactievaardigheden:

– Respect voor de autonomie – Sensitieve responsiviteit – Structureren en grenzen stellen – Ontwikkelingsstimulatie

– Praten en uitleggen – Begeleiden van positieve interactie tussen kinderen

Gaat er al een belletje rinkelen?

Voor dit vak moeten we een presentatie geven over onze eigen interactievaardigheden. Met foto en videomateriaal. Best spannend! Aan de andere kant: Je mag 12 minuten vertellen over je werk. Je werk waar je hart vol van is.’ Dat moet goedkomen toch?

En hoe leuk is het om videobeelden van jezelf terug te kijken en daar kritisch op te zijn of er nog verdieping aan te brengen is in je pedagogisch handelen? Daarnaast heeft mijn lieve collega mij geobserveerd aan de hand van het boek Interactievaardigheden* en mij waardevolle feedback gegeven (daar kom ik in een volgende blog nog eens op terug).

Vol goede moed naar school afgelopen maandag. Ik was best een beetje zenuwachtig.

En…. Wat denk je? Docent met klachten thuis. Alle presentaties uitgesteld tot nader order.

Tja, kan gebeuren in deze tijd. Wordt vervolgd dus. Blijf gezond iedereen en tot volgend jaar!

* Schoemaker., J., Schoemaker, J., & Strik, A. (2018). Interactievaardigheden.  


 

DEEL 9: week 47-2021

Woensdag 24 november D-day 

Met koeienletters in mijn planning:

24 november – bekendmaking toetsresultaten. En vandaag is het dé dag!

Gespannen app ik in de groepsapp of iemand al weet waar de resultaten te vinden zijn? Een attente medestudent maakt mij attent op het feit dat er 23.59 uur achter de datum staat. Oei dat had ik even gemist. Het zal toch niet zo zijn dat ik het morgen pas te zien krijg. Ik ga er niet mijn wekker voor zetten, spreek ik nu al met mijzelf af.

De hele dag heb ik een zenuwachtig gevoel in mijn buik. Ik moet jullie er wel bij vertellen dat ik mijn eerste cijfer al twee weken geleden hoorde. Voor de psychologietoets heb ik een mooie 7.2 gescoord. Dus 1 voldoende al vast in de pocket.

En ja hoor, een appje in de groepsapp luidt: ‘De cijfers staan er op’.

Mijn hart klopt in mijn keel, wat is dat toch? Bewijsdrang? Perfectionisme? Onzekerheid? En de vraag resoneert door mijn hoofd: ‘Is het wel goed genoeg?’. Terwijl ik met zweethandjes inlog kan ik mijn ogen niet geloven. Een 8.1 voor mijn verslag van stimuleren van ontwikkeling en een 9.1 voor mijn theoretisch kader (een zelfgeschreven artikel) voor hbo-vaardigheden. Wauw, ik ben zo trots als een pauw!

Hard voor gestreden en nooit verwacht dat ik mij door het taalbeleid heen zou worstelen. Met wat hulp van lieve KinderRijk-collega’s die hebben meegelezen en daarna nog de hele zondag zweten en lezen, checken, lezen, checken en redigeren kan ik mijzelf een schouderklop geven. Op deze eerste periode kan ik terugkijken met een glimlach!

Ik wil graag afsluiten met een quote van Bruce Lee:

Learning is a constant process of discovery – process without end

 


 

DEEL 8: week 45-2021

Deadlines en tranen

De toetsperiode is achter de rug. Twee verslagen en een toets stonden er in het toetsrooster voor mij als eerstejaarsstudent.

Hoe ik heb geleerd voor de toets hebben jullie in de video van week 41 gezien. Of dit een succesvolle methode was moet ik nog even in het midden laten. De toetsresultaten zijn nog niet bekend.

Het maken van de twee verslagen hebben nogal wat voeten in de aarde gehad. Het schrijven op hbo-niveau vraagt veel van mij. Het moet voldoen aan het taalbeleid met allerlei strenge regels die continu in mijn nek hijgen.

Uiteraard heb ik mensen mee laten lezen. Het terugkrijgen van mijn verslagen met de correcties vond ik best confronterend. ‘Maak ik zoveel fouten als ik schrijf?’ ‘Ben ik zo slecht op de hoogte van de regels?’ Ik ging enorm twijfelen aan mezelf.

Toen ik op de laatste dag voor de deadline voor de zoveelste keer met een frisse blik mijn verslag controleerde liepen de tranen over mijn wangen. Ik vond wéér foutjes in de tekst. Hoe kon ik daar nou overheen gelezen hebben? Corrigeren, redigeren, bijschaven, herzien. Wanneer is het goed genoeg?

En juist die laatste vraag bleef door mijn hoofd rondzingen, want wanneer is iets goed genoeg?

Deze deadline is een eerste inlevermoment, waarbij je recht hebt op feedback van de docent. Het geeft jou als student de mogelijkheid om een en ander aan te passen of bij te stellen en het half januari voor de tweede maal in te leveren.  Kortom:  ‘wie maak ik nou gek?’

Ruim voor de eindtijd van de deadline besloot ik op de uploadknop te drukken. Het is goed zo. Hup de Cloud in met die verslagen!

Wordt vervolgd…

 


 

DEEL 7: week 43-2021

Vluchtgedrag 

In mijn 3e blog schreef ik over plannen. Een strakke weekindeling en een to-do-list die me daarbij zou helpen.

Maar …… dan moet je wel de lijst erbij pakken op de dagen dat je dingen gepland hebt. Op de woensdag zijn er nog zo veel andere zaken die mijn aandacht vragen. Zoals het huishouden, wandelen, Netflix. Voordat ik het weet is het 15.00 uur en roept het gezinsleven weer.

Oeps vluchtgedrag, is dat wat het is? Ontbreekt het mij aan discipline? Waarom ga ik niet gewoon aan mijn bureautje zitten en beginnen?

Ik heb gelezen dat het een week of 6 duurt om nieuw gedrag in te oefenen voordat het een gewoonte is die comfortabel voelt. Er moeten nieuwe hersenstructuren aangemaakt worden die kunnen integreren met het bestaande netwerk in de hersenen. In het boek ‘Goed werk (Schultz, 2021) heb ik ook gelezen dat er trucjes zijn om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Maak het leuk en beloon jezelf, zijn een aantal van haar tips. Dus dat is de ‘truc’.

Ik probeer het leuk te maken door mijn spullen dinsdagavond klaar te leggen, zodat ik woensdag niet alles bij elkaar moet zoeken voordat ik kan beginnen.

Mijn to-do-list ligt klaar in vrolijke geschreven kleurtjes en blokjes en als ik een taak gedaan heb, kleur ik het blokje in. Nadat ik 4 blokken van 25 minuten heb gewerkt en heb ingekleurd, beloon ik mijzelf met een lekkere koffie met opgeschuimde melk. Het klinkt misschien simpel maar mijn brein vindt de beloning fijn.

Zo hoop ik mijn nieuwe gewoontes in te slijten en…. ik ben goed bezig, al zeg ik het zelf.

Daarbij, een keertje een extra aflevering pakken van Netflix, tja dat moet soms ook gewoon kunnen toch? Ik ben ook maar een mens ?

 


DEEL 6: week 41-2021

Zo leer ik voor mijn toets https://youtu.be/G5UHUlM_MTQ

 


 

DEEL 5: week 38-2021

Reflecteren kun je leren

Tijdens het eerste lesuur staat studieloopbaanbegeleiding op het rooster. We beginnen met een check-in en worden verzocht om op een denkbeeldige lijn te gaan staan. De linkermuur staat voor ‘Ik voel mij goed en heb alles onder controle’. En de rechtermuur staat voor ‘Help, ik zie het helemaal niet meer zitten’.

Twee weken geleden zijn we de dag ook zo gestart. Waar ik toen vooral vanuit het midden naar rechts ging, stap ik nu vol overtuiging een grote stap naar links. Ik draaide mij om en tot mijn geluk zag ik dat er niemand meer bij de rechtermuur stond. Het overgrote deel staat in het midden of links van het midden.

Deze les staat in het teken van reflecteren. Wat is reflecteren eigenlijk? Het is op een onderzoekende manier naar je eigen handelen/gedrag kijken. Vragen stellen aan jezelf over je gedrag in een betekenisvolle situatie.

In tweetallen wisselen wij voorbeelden uit hoe wij de afgelopen week gereflecteerd hebben op ons eigen gedrag. Gek genoeg betrap ik mij erop dat ik reflecteer op de dingen die niet zo goed zijn verlopen. Wat is dat toch, dat je altijd geneigd bent om naar negatieve dingen te kijken?

Om te oefenen met reflecteren geeft de docent ons de opdracht om een logboek bij te houden en daarin waarnemingen, werkzaamheden en belevenissen op te schrijven. En na twee dagen lees ik al veel positieve zaken terug!

Het geeft mij een startpunt om mijzelf vanuit deze situaties vragen te stellen, zoals ‘Hoe staat het met de niet-waarneembare processen?’. En ‘Wat voelde ik en wat deed dat met mij?’.

Met de positieve punten die ik opgeschreven had ging dat vlot en hoefde ik niet zo na te denken – lees: kritisch te zijn – over mijn handelen.

Dit is een fijne manier om te trainen in het reflecteren.

Hoe is dat voor jou? Houd jij ook wel eens een logboek bij? En wat schrijf jij daar dan in? Laat je reacties achter op:

PPINK – Pedagogisch Professionals in Kinderopvang | Facebook

of

PPINK (@beroepsvereniging_ppink) • Instagram-foto’s en -video’s

 


DEEL 4: week 37-2021

Kijkje achter de schermen (vlog)

Diana laat je haar nieuwe studie-omgeving zien. De ipabo in Amsterdam:

Kijkje achter de schermen van PP Diana (van #dianaleertdoor) – YouTube

 


 

DEEL 3: week 36-2021

Plannen maken om te ‘plennen’

Deze week weer fris van start gegaan, met de maandag als schooldag. ‘Dan zit je er meteen lekker in’ zou je kunnen zeggen. Maar is dat ook zo? Of zorgt dit meteen voor ruis en onrust bij de start van de week? Vooral omdat aan het einde van de lesdag ik met nog veel vragen en losse eindjes zit. Eén van mijn medestudenten vertelde dat ze volgende week na schooltijd op school blijft om een planning te maken en zo de losse eindjes wat af te dichten voor ze naar huis gaat. Wat een top idee!

Ik zie deze eerste weken als kennismaken. Met de medestudenten, de docenten, de lesstof, de opdrachten, de planning en hoe ga ik dat allemaal verweven in mijn dagelijkse werkzaamheden op de BSO. Het is natuurlijk de bedoeling dat ik de dagelijkse groepsorganisatie van de BSO door laat gaan.

Maar hoe kom ik deze kennismakingsperiode door? Ik denk dat de kern zit in plannen en je aan deze planning houden. En daar zit precies mijn grote valkuil. Ik plan wel maar hou mij er niet altijd aan. Herkenbaar?

Laat ik beginnen met een planning maken rondom het studeren.

Omdat ik nog niet precies weet hoe lang ik over hoofdstukken lezen en opdrachten maken doe heb ik de afgelopen week geleerd dit om dit ruim te nemen… Waar ik afgelopen zaterdag dacht om in 4 uur tijd met 4 vakken bezig te zijn kwam ik van een koude kermis thuis. Ik ben maar aan twee vakken toegekomen! Dat moet dus anders.

Voor nu is de planning als volgt: woensdag en zaterdag blok ik de ochtend en deel van de middag om te besteden aan huiswerk (lezen/leren en opdrachten maken). Mijn plan is om vanaf nu met een ‘to do-list’ te werken. Ik houd dan bij hoeveel tijd ik met iets bezig ben zodat ik de taken beter kan indelen in tijdsblokken. Daarnaast gebruik ik tijdens het werken een focus-timer in blokken van 25 minuten. Dat helpt mij om in een focus te blijven.

Mocht na die twee dagen iets niet klaar zijn, dan staat er zondagavond nog een uurtje gereserveerd. Daarna tas inpakken en klaar voor een nieuwe week!

Lees je volgende week weer mee om te zien of dit een succes was?

 


 

DEEL 2: week 35-2021

Wat een cadeau: we krijgen een coach!

Vol goede moed loop ik maandagochtend samen met mijn klasgenoot van ons parkeerplekje naar school. Het zweet staat op mijn rug! Lekker die zware tas vol boeken en laptop. Ik krijg meteen weer een flashback naar vroeger, zo was het al zwetend de school inlopen.

Eenmaal in het gebouw zie ik meteen al wat bekende gezichten. Leuk om mijn klasgenoten weer te zien na vorige week. We lopen met een clubje naar het lokaal wat in het rooster stond. Daar zitten we dus niet vandaag. De groep eerstejaarsstudenten (deeltijd)is zo groot, dat we naar de collegezaal zijn overgeplaatst. De 1,5-meter-maatregel is er ook af sinds vandaag, dus we zitten gezellig naast elkaar. De stoelen hebben een smal tafeltje voor zich. Terwijl iedereen om mij heen genoeg werkruimte lijkt te hebben, kom ik toch wat ruimte te kort ;).

Een stortvloed aan informatie, ik hoor bekende en onbekende zaken. In mijn volgende blog zal ik wat meer op de inhoud van de vakken ingaan.

Aan het eind van de dag werden alle eerstejaarsstudenten gekoppeld aan tweedejaarsstudenten die een coachende rol zullen vervullen voor de werkgroepen. Wat een cadeau is dat! We krijgen een coach.

Ik zit ‘s avonds op de bank met een bonzend hoofd vol informatie. Ik heb nog veel vragen. Hoe ga ik structuur aanbrengen en het overzichtelijk houden? Op welke dagen ga ik studeren en werken aan mijn opdrachten? De tijd zal het leren.

Eén mooie opmerking van één van de docenten resoneert in mijn hoofd en ik deel het graag met jullie. ‘Wat een kind vandaag samen met jouw hulp kan, kan het misschien morgen alleen’, zo voel ik mij ook op het moment. Ik kijk nu al uit naar morgen ?.  


DEEL 1: week 34-2021

Kriebels in mijn buik

Het gaat gebeuren, na gisteravond toch wat kriebels in mijn buik. Waarom heb ik dit eigenlijk bedacht?

Studeren, nieuwe mensen leren kennen om samen kennis op te doen. Opeens stond het mij tegen. Onzekerheid over het onbekende, wat kan ik verwachten, hoe zullen mijn medestudenten zijn? En nog 100 van dit soort vragen spoken door mijn hoofd!

Tijdens het online bespreken van de thuisopdracht eind juni werd ik gekoppeld aan een leuke medestudent. We hebben dan ook besloten om samen naar de introductiedag te reizen. Om toch met een maatje te starten. De zomerperiode heb ik met haar contact gehouden en dit voelde al snel goed.

Nadat ik een nieuw etui voor mezelf heb gekocht (en mij dus weer even 12 voelde en terug op de schoolcampus van de V&D) heb ik besloten dat het klaar moet zijn met de zenuwen en ik ‘met volle angst vooruit’ ga.

Nu zit ik na een dag van 10.00-15.00 uur moe van alle prikkels en indrukken even op de bank. Ik laat alles wat ik gezien en gehoord heb vandaag even de revue passeren.

Mijn medestudenten komen voornamelijk uit het onderwijswerkveld, dus ik hoop veel van ze te horen en leren. En hoop op mijn beurt mijn kennis over het jonge kind met ze te kunnen delen.

Termen als Kennis Basisvakken, persoonlijke professionaliteit en BoKS onderdelen suizen nog na in mijn oren. Ook is er verteld dat er niet alleen getoetst wordt op de klassieke manier met bijvoorbeeld tentamens. Maar dat er ook portfolio-opbouw of verslagen en andere verwerkingsmanieren gebruikt worden om je kennis te toetsen en zo je studiepunten te behalen. Dit geeft mij een goed gevoel. Het maken van toetsen/tentamens is nooit zo mijn ding geweest. Het voorlopige rooster voor mijn klas is uitgedeeld en ontwikkelingspsychologie staat bovenaan op het lijstje. Ik ben benieuwd, ik had mij natuurlijk voorgenomen om in de zomervakantie alle studieboeken al te gaan lezen maar daar is (helaas) weinig van gekomen.

Tot volgende week, als ik echt ga beginnen.

Groeten Diana

 


 

INTRODUCTIE DIANA

Hallo iedereen!

Daar zit ik dan, achter mijn pc om een stukje te schrijven waarin ik mijzelf voorstel aan jullie, de lezers en volgers van PPINK.

Ik ga jullie vanaf september meenemen in mijn ontdekkingstocht in het studeren. Ik heb gekozen voor een 2 jarige HBO Associate Degree studie. Na die 2 jaar ben ik dan Pedagogisch Educatief Professional.

Ik ben 47 jaar en sta al meer dan 20 jaar met mijn ‘poten in de klei’. Via het kinderdagverblijf (voornamelijk verticale groepen), naar de peuterspeelzaal en zo uiteindelijk op de BSO terecht gekomen. Daarnaast ben ik ook nog echtgenoot, moeder (zoon 20, dochter 13) én heb ik een vrij druk sociaal leven. Kortom, ik vind 24 uur veel te weinig in een dag ?

Veel mensen vragen mij dan ook wat mij bezielt om met een hbo-studie te starten. Ik hoop naast nieuwe kennis opdoen, ook al mijn opgedane kennis met een nieuwe bril te kunnen bekijken. De drijfveer is mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme.

Bij mijn medestudenten/klasgenoten en docenten verwacht ik een diversiteit aan ervaring te vinden vanuit de werkvloer om zo middels intervisie ook niet alleen met, maar vooral van elkaar te leren. Dit alles zal ik na 2 jaar studeren weer op de werkvloer kunnen toepassen én kan ik meenemen in mijn persoonlijke bagage.

Mijn weken zullen er vanaf september als volgt uit gaan zien: Op maandag ga ik naar de IPABO. Op dinsdag, donderdag en vrijdag ga ik meer werkleer-ervaring opdoen op de BSO. Daarnaast zal ik 1 ochtend per week dans en voorleesinteractie verzorgen op het kinderdagverblijf. De overige dagen in de week blijven over voor studiemomenten en verslaglegging.

Het gaat een pittige klus zijn; werken en studeren naast een leven met een gezin. En dan te bedenken dat ik al 30 jaar uit de schoolbanken ben!

Ik zal jullie een ongezouten kijkje geven achter de schermen zodra ik begin.

Kijken jullie mee?

Tot gauw! Groetjes, Diana