95% gratis kinderopvang biedt ein-de-lijk erkenning voor het vak

17 december 2021

PPINK is blij met het nieuwe coalitieakkoord. Eindelijk wordt de kinderopvang zo belangrijk gezien in de ontwikkeling van kinderen dat het zo goed als gratis wordt (voor werkende ouders). Dat betekent dat pedagogisch professionals ein-de-lijk de erkenning voor hun werk krijgen waar PPINK al zo lang voor strijdt.

Op praktisch vlak zijn er nog wel wat hordes te nemen. Meer kinderen naar de opvang, betekent ook dat er meer personeel nodig is. En dat is juist al tijden een groot probleem. Net als de werkdruk. Alle hens aan dek dus want met een oplopende werkdruk maak je het vak natuurlijk niet aantrekkelijker, én breng je mogelijk de kwaliteit van de kinderopvang in gevaar. Hier moeten we voor waken.

Er zal goed gekeken moeten worden naar een geleidelijke invoering. Ook zullen de opleidingen alle zeilen bij moeten zetten om nieuwe professionals aan te trekken en op te leiden.

PPINK ziet na al die jaren een puzzel compleet worden. De immer ontbrekende puzzelstukjes ‘toegang voor (bijna) iedereen’ en ‘erkenning’ liggen nu op tafel. Door de kinderopvang voor veel meer kinderen toegankelijk te maken, krijgt het vak van pedagogisch professional de erkenning die het verdient, waardoor het imago ook beter zal worden.

Tot slot zou de puzzel nog verkrijgbaar moeten zijn voor iedereen! De finishing touch is dat de regering ook kinderen van niet-werkende ouders 95% gratis kinderopvang biedt, zo zorg je voor gelijke kansen voor íeder kind. De basisgedachte van waaruit de vraag om gratis kinderopvang überhaupt is ontstaan (wat PPINK betreft in ieder geval).

PPINK kijkt met groot enthousiasme uit naar de toekomst. De plannen zijn hoopgevend. Samen gaan we ervoor!

Lees hier het coalitieakkoord